Sery

Wytwarzamy sery zagrodowe:

  • Podpuszczkowe
  • Podpuszczkowe dojrzewające
  • Twarożki
  • Ricottę
  • Sery macerowane w olejach z dodatkami ziół z naszego ogrodu
 

Żyjące w naszym gospodarstwie kozy chronionych ras: karpackiej i sandomierskiej, otoczone są szczególną opieką. Od kwietnia do listopada, naturalne pożywienie oraz wolność, zapewniają im łąki i pastwiska, należące do naszego siedliska. Zimą, podstawowym pokarmem zwierząt jest siano, owies, kukurydza, otręby pszenne, warzywa i owoce. Nie stosujemy żadnych pasz komercyjnych. To wszystko sprawia, że mleko, które dają nasze kozy, nie tylko wybornie smakuje, ale jest ekologiczne i zdrowe.

Z  mleka koziego wytwarzamy sery. Serwujemy je z mięsami, warzywami i aromatycznym winem aroniowym. Regularnie goszczą one nie tylko na stołach Koziego Stoku, ale również w menu kilku najlepszych restauracji.

W naszym gospodarstwie podajemy sezonowo zagrodowe jogurty i kefiry.